Podjetje je svoja vrata odprlo septembra leta 1995 s polnim imenom Štajnbirt, mesarija, d.o.o., Škofja Loka, Kidričeva cesta 22a, 4220 Škofja Loka. Domačijo na začetku dandanašnje škofjeloške vpadnice, ki je predstavljala osnovo za mesarijo Štajnbirt, je kupil Matjažev stari oče, ko se je vrnil iz Amerike. Prejšnji lastniki naj bi na tem prostoru izdelovali mlinske kamne in portale, zraven pa je bila tudi furmanska gostilna. Od tod tudi ime Štajnbirt.

Z vsakim letom delovanja so v podjetju zaposlili kakšnega delavca, saj je proizvodnja rasla iz leta v leto. Po desetih letih delovanja je bilo potrebno mesarijo povečati, saj so prvotni prostori postali pretesni. Prostore so povečali za več kot 100%, tako da danes delo poteka v desetih vzorno urejenih prostorih, opremljenih s sodobno hladilno opremo. Prostori so optimalni za delo desetih zaposlenih.

Za uspešno mesarsko dejavnost ni pomembna zgolj najboljša oprema obratovalnice, vzdrževanje visoke stopnje higienske neoporečnosti in zagotavljanje kakovostnega mesa za predelavo, temveč je zelo pomembna tudi vzgoja in izobraževanje, zato Matjaž Miklavč daje velik poudarek izobraževanju. Tako imajo zaposleni možnost nadaljnjega izobraževanja ter izpopolnjevanja v svoji stroki. Lahko se pohvali, da ima v svojem kolektivu tudi tri mesarske mojstre ter tudi dva zaposlena, ki ju je izučil on sam. Zelo je vesel vsakega uspeha svojih zaposlenih.

Njegov trud potrjuje tudi laskavi naziv Obrtnik Leta 2009.

V podjetju se ukvarjajo predvsem z razsekom, predelavo in prodajo svežega mesa. Ker pa je v današnjem času vse več uvoza prehrambnih izdelkov, se g. Miklavč drži načela, da se v prodajalni vrsti meso izključno slovenskega porekla. Meso govedine in teletine kupuje od okoliških kmetov, ki živali krmijo brez silaže. Za ostalo meso ima dobavitelje, od katerih zahteva meso slovenskega porekla. Vsak letni čas zamenja tudi hrano, tako se lahko pozimi pohvalijo z odličnimi pečenicami in krvavicami, ki so brez vsakršnega koli konzervansa. Poleti imajo zelo dobro žar ponudbo – čevapčiče, nabodala, žar zvitke (njihova specialiteta za žar).
Barjenih izdelkov ne proizvajajo sami, ker so v njih že različni konzervansi. Za te izdelke imajo tri različne dobavitelje.

Vsi izdelki, ki jih naredijo v mesariji, so brez vsakršnega konzervansa. Lahko se pohvalijo z odličnimi suhimi salamami, suhimi klobasami, polsuho šunko, budžolami, suhim karejem, polsuhimi klobasami, zaseko, suho govedino. Za vse naštete izdelke od začimb uporabljajo samo sol, poper, sladkor, česen. Za takšne izdelke je potrebno veliko znanja ter časa. Matjaž Miklavč se je tega učil od svojega očeta, ki je bil vaški klavec po okoliških kmetijah.

D 14.05.09
DNEVI SLOVENSKE OBRTI - OBRTNIK LETA: MATJAZ MIKLAVC (MESARIJA STAJNBIRT)
FOTO: ALES BENO
mesarija-stajnbirt
matjaz-miklavc
mesarija-stajnbirt-kombi